Aandeelhouder HAL krijgt €5,00 dividend per aandeel in 2023 (-12,1%)

logo aandeel HAL
HAL betaalt 5 euro dividend in 2023 waarvan de helft in aandelen (foto: logo HAL)

Op 26 januari 2023 heeft HAL Trust (zelf communiceert het bedrijf als HAL Holding) een dividend van €5,00 per aandeel aangekondigd voor boekjaar 2022. Dat is een verlaging van 12,1% ten opzichte van boekjaar 2021. Ook nu wordt de helft in cash betaald en de andere helft in aandelen HAL. De ex-dividend datum is 19 mei 2023.

Aandeelhouders HAL krijgen al jarenlang de helft van het dividend uitgekeerd in cash, ofwel, de andere helft verplicht in eigen aandelen HAL, wat ook wel bekend staat als een stock dividend, wat er weer voor zorgt dat het aantal uitstaande aandelen toeneemt. Veel beleggers zien een stock dividend als een verkapte aandelen emissie, want immers verwatert de winst per aandeel. Recent nog was het Philips dat verrassend een 100% stock dividend aankondigde voor dit jaar. Dat komt omdat het bedrijf in zwaar weer zit door problemen met medische apparatuur en daarvoor mogelijk miljardenclaims moet betalen. Een stock dividend zorgt ervoor dat er geen cash uit de onderneming gaat, immers krijgen beleggers nieuwe aandelen.

Hoe dan ook HAL houdt al jarenlang vast aan een verplichte verdeling van 50% cash en 50% aandelen HAL als dividend. Wij vermelden bij dividendnieuws.nl dan ook altijd het cash gedeelte in de dividendkalender, omdat we dit als het echte dividend zien. Het stockdividend is mooi meegenomen, maar het is in feite een aandelenemissie die voor verwatering zorgt en daarmee precies het tegenovergestelde is van het inkopen van eigen aandelen, wat juist weer als gunstig wordt beschouwd voor aandeelhouders.

DIVIDEND HAL TRUST PER JAAR (HELFT IN CASH)
  • 2023: €5,00 per aandeel (voorgesteld voor boekjaar 2022)
  • 2022: €5,70 per aandeel
  • 2021: €4,70 per aandeel
  • 2020: €5,80 per aandeel
  • 2019: €5,30 per aandeel
HAL Holding laat dus weten in 2023 een dividend van €5,00 per aandeel te willen uitkeren, wat traditioneel gelijk is aan een dividendrendement van 4% op basis van de gemiddelde (volume gewogen) beurskoers in de maand december. Ook hiermee is HAL erg eigenzinnig, want er zijn geen andere bedrijven die op deze manier het dividend bepalen voor zover bij ons bekend is. 

In 2022 betaalde HAL nog een dividend van €5,70 bruto per aandeel, waarvan ook de helft in cash en de helft in aandelen HAL werd uitgekeerd. De ex-dividend datum voor het dividend van HAL is alvast vastgezet voor 19 mei 2023. Het duurt vervolgens nog even alvorens het dividend ook wordt uitbetaald, wat komt door het stock dividend gedeelte. De omwisselverhouding zal op 9 juni 2023 gepubliceerd worden en vervolgens wordt zowel het cash- als stock dividend van HAL uitgekeerd op 16 juni 2023.

Bij een beurskoers van €127,40 is het dividendrendement van het aandeel HAL momenteel ruim 3,9%. De afgelopen jaren bleek HAL een wisselvallige dividendbetaler, wat natuurlijk het gevolg is van het dividendbeleid waarbij de uitkering uiteindelijk gewoon gekoppeld is aan de beurskoers. In een slecht jaar op de beurs zal het dividend lager zijn, terwijl in een goed beursjaar het dividend ook hoger is. Vorig jaar daalde het aandeel HAL met 17,7%. De laatste zes jaar werd het dividend vier keer verlaagd door HAL.

Hal Trust (ISIN-code BMG455841020) is een investeringsmaatschappij in Bermuda met het hoofdkantoor gevestigd in Monaco. HAL ging in 1985 naar de beurs en heeft belangen in beursgenoteerde bedrijven als Grandvision, Boskalis, SBM Offshore en Westag & Getalit (Duitsland). Het segment Overige niet-beursgenoteerde bedrijven omvat meerderheidsdeelnemingen, evenals minderheidsbelangen in bedrijven die hun inkomsten halen uit verschillende activiteiten, zoals gehoorapparaten, kantoormeubilair, persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwproducten, drukkerijen, verzending, orthopedische apparaten, media en andere activiteiten.