Shell kondigt dividendverhoging 15% aan vanaf Q2 van 2023

shell dividendverhoging 2023

Goed nieuws voor aandeelhouders Shell, want opnieuw zal het dividend fors verhoogd worden. Vandaag, op 14 juni 2023, maakt het Britse oliebedrijf bekend een dividendverhoging van 15% door te willen voeren, samen met het plan om flink in de kosten te gaan snijden.

In het engelstalige persbericht van Shell lezen we dat het olie- en gasbedrijf  het dividend over het lopende tweede kwartaal met 15% wil verhogen. "Een grotere focus op prestaties en een sterkere kapitaal- en kostendiscipline zullen de basis vormen voor hogere aandeelhoudersuitkeringen van 30-40% van de CFFO gedurende de cyclus, vergeleken met 20-30% voorheen, door een combinatie van dividenden en terugkoop van eigen aandelen. Shell verhoogt het dividend per aandeel met naar verwachting 15%, met ingang van het tweede kwartaal van 2023 als interim-dividend, betaalbaar in september, en begint met de inkoop van eigen aandelen van ten minste $ 5 miljard voor de tweede helft van 2023, onder voorbehoud van goedkeuring door de Raad van Bestuur."

grafiek aandeel shell
Het aandeel Shell staat in 2023 op zo'n 3% winst

Het zowel in Amsterdam als Londen genoteerde aandeel Shell kondigt het dividend altijd in Amerikaanse dollars aan om het vervolgens aan Nederlandse beleggers uit te betalen in euro's, uiteraard op basis van de wisselkoers van dat moment. Zodoende schommelt de uitkering in euro's elk kwartaal, ook al blijft het dividend in dollars gelijk. Eerder dit jaar werd het dividend nog met 15% verhoogd door Shell naar $0,2875 per kwartaal.

Op 18 mei 2023 noteerde het aandeel voor het laatst ex-dividend voor een dividend van 22,99 pence; Het geschatte dividendrendement van Shell is momenteel 3,89% op een beurskoers van €27,26. Shell had jarenlang een uitstekend track record met een dividend dat sinds de tweede wereldoorlog nog nooit was verlaagd. Daar kwam een einde aan in 2020, toen het dividend tijdens de corona pandemie met 66% werd verlaagd.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.