Aandeel Philips op kooplijst Goldman Sachs met koersdoel €28

philips logo 2023

Op 12 juli 2023 komt Goldman Sachs met een initieel koopadvies voor het geplaagde medisch technologiebedrijf Philips. Het koersdoel van €28 ligt ruim boven het huidige niveau van €20. In een rapport over Europese medische technologie aandelen is Philips één van de top picks.

Het aandeel Philips plust vandaag zo'n 3% op het nieuws dat de analisten van Goldman Sachs het AEX-aandeel zijn gaan volgen met een 'buy' advies en een koersdoel van €28. Dat komt neer op een opwaarts potentieel van 40% vanaf het huidige niveau (vandaag schiet Philips weer door de grens van €20).

In een rapport over medische technologie aandelen uit Europa toont Goldman zich positief over de sector vanwege de betere vooruitzichten na een moeilijke periode waarin er tekorten aan onderdelen waren door de slechte bevoorradingsketen en de marges onder druk stonden, mede door stijgende kosten.

Philips is één van de top picks van Goldman Sachs, samen het het Duitse Fresenius Medical Care dat gespecialiseerd is in producten en diensten op het gebied van nierdialyse. Beide bedrijven kunnen volgens Goldman wel eens positief gaan verrassen met hun cijfers afgaande op de huidige consensus (verwachting) van analisten. 

Grafiek Philips en Fresenius Medical
Zowel Philips als Fresenius Medical herstelden sterk in 2023

Voor Philips wijst Goldman Sachs op de beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal die een voorbode zijn voor verbetering in de rest van het jaar. Er zou momenteel geen rekening worden gehouden met de geplaagde divisie SRC (Sleep en Respiratory Care) die veelvuldig slecht in het nieuws kwam vanwege problemen met de slaapapneu apparaten die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn en tot grote claims kunnen leiden. Goldman kijkt hier alvast verder vooruit naar 2026 en ziet dan een significante winstbijdrage van SRC waar nu helemaal geen rekening mee wordt gehouden.

Andere aandelen in het rapport van Goldman, waar de analisten minder positief over zijn, zijn het Duitse Siemens Healthineers ('houden') en Fresenius ('houden') en het Zweedse Elekta ('verkopen').

Interessant is dat zowel Philips als Fresenius Medical Care in 2023 allebei op ruim 50% koerswinst staan. Echter betekent dat ook gelijk dat er op jaarbasis per saldo nauwelijks iets is veranderd na de sterke koersdaling van beide aandelen in 2022.

Met name bij Philips is het koersherstel indrukwekkend aangezien er op 4 november nog een laagste koers van €11,61 werd bereikt. Sindsdien verdubbelde het aandeel Philips, dat dit jaar gewoon het dividend stabiel hield op €0,85 per aandeel, bijna. Dat leverde in oktober nog een dividendrendement van ruim 6% op.