PostNL verdrievoudigd (interim) dividend 2023 naar €0,06 per aandeel

PostNL betaalt €0,06 interim dividend in 2023

Aandeelhouders PostNL ontvangen in augustus 2023 een interim dividend van €0,06 bruto per aandeel. Het dividendrendement ligt dan in theorie op 4%. Op woensdag 9 augustus 2023 gaat PostNL weer ex-dividend.

Na een dramatisch 2022, met een koersdaling van 56% en een 62% lager dividend van in totaal €0,16 bruto per aandeel, herstelt pakketjes- en postbedrijf PostNL sterk in 2023 met een 16% hogere beurskoers en gelijk al een 200% hoger dividend van 6 eurocent. Het slotdividend was namelijk 2 eurocent. Wel is het interim dividend flink lager dan een jaar eerder toen PostNL nog 14 cent betaalde. De ex-dividend datum was al lange tijd bekend maar vandaag komt PostNL ook met het exacte dividend.

Vandaag, op 7 augustus 2023, kwam PostNL met meevallende cijfers over het tweede kwartaal van 2023 en bovendien werd de outlook voor het hele jaar verhoogd. PostNL ziet vooral een sterke vraag bij de pakketjes en rekent in 2023 nu op een zogenaamd genormaliseerd EBIT resultaat van tussen €100 en €130 miljoen tegen eerder nog €70 tot €100 miljoen. In het tweede kwartaal kwam de kernwinst uit op €18 miljoen, wat liefst 80% meer is dan in 2022 en bovendien ruim boven de verwachting van analisten lag.

Dan het dividend, want ook daar stelt PostNL, dat over een zeer zwakke dividendhistorie beschikt, niet teleur met een interim betaling van €0,06 bruto per aandeel. Dat lijkt weinig maar geeft op een beurskoers van nog geen 2 euro nog altijd een dividendrendement van 3%. Als het slotdividend volgend jaar gelijk is aan dit jaar, ofwel €0,02 bruto per aandeel, dan is het dividendrendement zelfs 4%. Als het slotdividend ook flink hoger uitvalt is het rendement natuurlijk nog hoger, maar bij PostNL blijft dat altijd afwachten en hopen; 'garanties' (op basis van historie) zijn er totaal niet zoals je bijvoorbeeld wel ziet bij ASML of Wolters Kluwer, die gewoon elk jaar het dividend verder blijven verhogen.

Hoe dan ook is het een mooie beursdag voor het zo geplaagde aandeel PostNL, dat 7% stijgt na de jongste kwartaalcijfers. Wie het interim dividend wil ontvangen heeft nog weinig bedenktijd want de ex-dividend datum is woensdag 9 augustus 2023, dus over twee dagen al. Het netto dividend van €0,051 in cash zal vervolgens pas op 28 augustus worden uitbetaald op de beleggingsrekening van aandeelhouders.

Overigens is PostNL niet het enige 'slechte' dividendaandeel binnen de sector. Ook het Belgische Bpost verlaagde het dividend en doet het al jaren niet goed op de beurs.

PostNL N.V. (isin-code NL0009739416) is de aanbieder van post- en pakketdiensten in Nederland. Het bedrijf werkt via drie segmenten: Post in Nederland, Pakketten en Internationaal, en PostNL Other. De geografische segmenten van het bedrijf omvatten Nederland, Duitsland, Italië, Rest van Europa, Europa en Rest van de Wereld. PostNL betaalde in 2019 voor het laatst een dividend aan beleggers en begon daarna in 2021 weer met het opnieuw uitkeren van een halfjaarlijks dividend.