Aandeel Wolters Kluwer kopen of verkopen rond all time high?

Wolters Kluwer verdeelde meningen analisten

Deze week bereikte het aandeel Wolters Kluwer een hoogste koers ooit op ruim €130. Er gebeurde iets interessants, want JP Morgan verhoogde het advies naar 'overweight' terwijl Citigroup juist verlaagde naar 'sell'.

Iedereen weet natuurlijk dat het aandeel Wolters Kluwer één van de grootste succesnummers op de beurs is geweest de laatste jaren, ook weer in 2023, met nu 33% winst een een hoogste koers ooit van €134,90. Naast de uitmuntende prestaties qua beurskoers is Wolters ook het 'mooiste' dividendaandeel in Nederland met een uitkering die jaarlijks verder omhoog gaat. Dat op zich is niet bijzonder, maar het feit dat Wolters dat al decennia op rij doet met in de laatste jaren steevast een dubbelcijferige groei is dat natuurlijk wel.

Nu het aandeel op een hoogste koers ooit staat is het natuurlijk interessant om te kijken wat analisten doen. Blijven ze stug 'kopen' adviseren ondanks de pittige waardering, of worden ze voorzichtiger en verlagen ze het advies? Deze week was er in dat kader een interessante ontwikkeling want twee analisten adviseerden precies het tegenovergestelde voor het aandeel Wolters Kluwer, ofwel de ene zei 'kopen' terwijl de andere juist 'verkopen' adviseerde. 

JP MORGAN VERHOOGT ADVIES WOLTERS NAAR KOPEN
Eerst was het op woensdag 13 december J.P. Morgan dat van 'neutral' naar 'overweight' ging voor het aandeel Wolters Kluwer, terwijl er juist die dag een hoogste koers ooit werd aangetikt. Je vraagt je dan af waarom het advies niet eerder op kopen stond, maar goed, vaak zijn analistenacties dan ook totaal onvoorspelbaar en wordt in de regel ook vaak de koersbeweging (in dit geval opwaarts) gevolgd. Het koersdoel ging van €121 naar €145 per aandeel. Vooral door digitalisering is de groei van Wolters Kluwer volgens de analisten versneld ten opzichte van de eerdere taxaties/inschattingen, wat een upgrade zou rechtvaardigen.

CITIGROUP ZET AANDEEL JUIST OP VERKOPEN
Des te interessant is dat een dag later Citigroup juist 'Sell', ofwel verkopen adviseert voor precies dat zelfde aandeel Wolters Kluwer. Hier is interessant dat Citi al (langere tijd) een 'houden' advies hanteerde, net als J.P. Morgan, terwijl de beurskoers steeds verder bleef oplopen. Dat is volgens Citigroup nu blijkbaar genoeg geweest (met 33% koerswinst in 2023 voor Wolters Kluwer), zo concluderen wij uit deze adviesverlaging, waarbij Citigroup het koersdoel voor het AEX-aandeel verlaagt van €116 naar €112,50. 

Citigroup is van mening dat de markt te optimistisch is over de herstelkansen van de 'transactie-omzet' bij Wolters Kluwer, dat overgewaardeerd is op de beurs ten opzichte van sectorgenoten. Gezien de sterk gestegen beurskoers klinkt dat niet onlogisch natuurlijk. Overigens verlaagde Citigroup ook het advies voor verschillende andere media-gerelateerde aandelen in Europa, waaronder ook het Franse Publicis, dat van 'kopen' naar 'houden' ging. Het eveneens Nederlandse UMG (Universal Music Group) kreeg wel een hoger advies (van neutral naar buy) vanwege de volgens Citigroup verbeterende onderliggende omzettrends naar 2024 toe voor het muziekbedrijf met notering in Amsterdam.