Aandeelhouders Philips ontvangen ook in 2024 extra stukken als dividend

Philips logo 2024

Medische technologiereus Philips betaalt voor het tweede jaar op rij een stock 'dividend' van €0,85 per aandeel. Daarmee blijft de sterke dividendhistorie weliswaar intact, maar voor beleggers is het natuurlijk geen echte dividenduitkering, omdat er geen cash (component) is.

In 2023 kwam Philips toch vrij verrassend, gezien de problemen met de slaapapneu-apparatuur en de fors gedaalde beurskoers door dreigende rechtszaken, met een dividendvoorstel van €0,85 bruto per aandeel. Dat was gelijk aan de voorliggende jaren en betekende dat het sterke track record (Philips verlaagde al tientallen jaren op rij nog nooit het dividend) in stand zou blijven.

Indien we echter beter keken naar het dividend van Philips, dat niet in cash maar 'verplicht' in nieuwe aandelen (stock dividend) wordt uitgekeerd, zien we dat het eigenlijk om een aandelenemissie gaat om beleggers een dividend te kunnen betalen. Volgens experts is een echt dividend alleen een cash dividend, wat je als belegger zelf de keuze geeft wat je met het dividend doet; herbeleggen of cashen.


Met een verplicht stock dividend heb je geen keuze en krijg je dus extra aandelen Philips, dus eigenlijk is het een omgekeerde buyback, ofwel inkoop van eigen aandelen, wat de koers positief kan beïnvloeden, omdat de winst over minder aandelen hoeft te worden verdeeld. Bij een stock dividend groeit het aantal uitstaande aandelen en moet de winst ook over meer aandelen worden uitgesmeerd. Al met al een merkwaardige keuze dus van Philips, dat wel aandelen inkoopt waarmee het effect van een stock dividend weer kan worden gecompenseerd.

Dividend & koersinformatie aandeel Philips

Aandeel

Koninklijke Philips NV

Koers

€ 19,54

Datum

29-1-2024

Rendement YTD (2024)

-0,2%

Beurswaarde

€17,9 miljard

Sector

Health Care

Activiteiten

Medische apparatuur

Dividendfrequentie

1 x per jaar

Dividendrendement (per 29/1)

4,3%

Dividend per jaar (geschat)

€ 0,85 per aandeel

Ex-dividend datum

7-5-2024

Laatste dividend

€0,85 p.a. (stock)

Betaaldatum dividend

16-5-2024

© www.dividendnieuws.nl


Ook HAL Trust voerde jarenlang een dividendbeleid waarbij er verplicht een deel van het dividend als stock dividend werd uitgekeerd (de helft). Pas dit jaar is HAL daarmee gestopt, wat gelijk ook een flink lager dividend oplevert, simpelweg omdat het dividend in aandelen wegvalt en het cash dividend een stuk lager is dan het totale dividend dat voorheen werd uitgekeerd. Wel schroefde HAL het cash gedeelte op zodat het dividendrendement rond 2,5% uitkomt.

DIVIDENDVOORSTEL PHILIPS 2024

Hoe dan ook, in 2024 zal op 7 mei 2024 aan de aandeelhouders wederom een dividendvoorstel van €0,85 bruto per aandeel in nieuwe aandelen Philips worden voorgesteld. Voor Philips geeft dat op papier een 'dividendrendement' van 4,34% op een beurskoers van €19,55. De ex-dividend datum is vastgesteld op 9 mei 2024. Philips geeft in het persbericht bij de jaarcijfers aan dat het dividend in aandelen op 16 mei al wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, wat natuurlijk wel vrij snel is.

Koninklijke Philips N.V. (ISIN: NL0000009538) is een medisch technologiebedrijf. Philips betaat uit onder meer de divisies Personal Health, Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics, HealthTech Other en Legacy Items. Het segment Persoonlijke gezondheid houdt zich bezig met het gezondheidscontinuüm en levert geïntegreerde, verbonden oplossingen die een gezondere levensstijl en mensen met chronische ziekten ondersteunen. Het segment Diagnose & Behandeling levert precisiegeneeskunde en -behandeling, en therapie. Het segment Connected Care & Health Informatics biedt consumenten, zorgverleners en clinici digitale oplossingen die de zorg vergemakkelijken door precisiegeneeskunde en volksgezondheidsbeheer mogelijk te maken. Het HealthTech Other-segment omvat onder meer innovatie, opkomende bedrijven en royalty's. Het segment Legacy Items bestaat voornamelijk uit onder meer separatiekosten, legacy juridische items, legacy pensioenkosten. De gezondheidszorgtak genereert het grootste deel van de omzet van Philips.