HAL Trust betaalt in 2024 eindelijk 'normaal' dividend van €2,85

hal dividend 2024
HAL betaalt in 2024 voor het eerst volledig in cash uit.

Investeerder HAL betaalt in 2024 een dividend van €2,85 per aandeel in cash. Daarmee wordt eindelijk afgestapt van het vreemde dividendbeleid met een verplicht stock dividend én cash gedeelte. Het gevolg van het gewijzigde dividendbeleid is wel een op papier lager dividendrendement van 2,5%.

HAL Trust betaalde jarenlang een gecombineerd dividend dat voor de helft in cash en de helft (verplicht) in stock dividend werd uitgekeerd aan aandeelhouders, die geconfronteerd werden met een jaarlijks groeiend aantal uitstaande aandelen. Het dividend werd altijd vastgesteld op 4% van een bepaalde gemiddelde koers in een periode in het vorige jaar. 

Aan dat laatste wordt vastgehouden, alleen is het beoogde dividendrendement niet 4% maar 2,5% en bovendien wordt het volledige dividend nu eindelijk in cash uitgekeerd. Eind vorig jaar maakte HAL het gewijzigde dividendbeleid bekend.

Financiele kalender HAL voor 2024
Op 20 mei 2024 gaat HAL ex-dividend.

Dit jaar betaalt HAL een cash dividend van €2,85 per aandeel, wat gelijk is aan het cash gedeelte van het dividend twee jaar geleden, toen aandeelhouders daar bovenop ook nog €2,85 stock dividend ontvingen. Ten opzichte van twee jaar terug halveert het dividend dus eigenlijk, als we het stock dividend mee rekenen. Vorig jaar werd in totaal €5,00 per aandeel uitgekeerd, ofwel een cash dividend van €2,50. Dit jaar gaat dat cash dividend dus met €0,35 omhoog naar €2,85 per aandeel.

Dat geeft bij een beurskoers van €116,60 een dividendrendement van bruto 2,5% voor het aandeel HAL, dat op 20 mei 2024 ex-dividend zal noteren. Voordeel van het cash dividend is dat de betaling al snel volgt, namelijk vier dagen later op 24 mei.

Hal Trust (ISIN-code BMG455841020) is een investeringsmaatschappij in Bermuda met het hoofdkantoor gevestigd in Monaco. HAL ging in 1985 naar de beurs en heeft belangen in beursgenoteerde bedrijven als Grandvision, Boskalis, SBM Offshore en Westag & Getalit (Duitsland). Het segment Overige niet-beursgenoteerde bedrijven omvat meerderheidsdeelnemingen, evenals minderheidsbelangen in bedrijven die hun inkomsten halen uit verschillende activiteiten, zoals gehoorapparaten, kantoormeubilair, persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwproducten, drukkerijen, verzending, orthopedische apparaten, media en andere activiteiten.