Aandeel Shell | Kwartaaldividend $0,24 (ex-dividend 11 november)

Aandeel Shell dividend Q4 van 2021
Shell betaalt begin december $0,24 per aandeel dividend (foto: dividendnieuws.nl)

Oliereus Royal Dutch Shell heeft de ex-dividend datum voor het laatste kwartaaldividend in 2021 bekend gemaakt. Aandeelhouders ontvangen $0,24 per aandeel met betaling eind december.

Zoals bekend betaalt Shell vier keer per jaar een dividend en wordt de uitkering aan beleggers altijd eerst in Amerikaanse dollars (vanwege de koppeling met de olieprijs die in dollars noteert) aangekondigd. Welnu weten we dat het interim dividend over het derde kwartaal is vastgesteld op $0,24 per aandeel. De ex-dividend datum is 11 november 2021, met betaling van het dividend (in euro's) op 20 december 2021.

Eerder verhoogde Shell het dividend al naar $0,24 per aandeel, ofwel een verhoging van ruim 38%. Wel werd het dividend in 2020 fors verlaagd tijdens de coronapandemie. Dat was voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog. Sindsdien werd het dividend weer een paar keer verhoogd door Shell, dat bij een beurskoers van €20,37 een dividendrendement van naar schatting 3,4% biedt.

LEES OOK: Shell wil in 2021 meer uitkeren aan beleggers dankzij lagere schuld

Hoeveel dividend Shell in euro's zal uitbetalen in december wordt op 6 december bekend gemaakt. Dan zal Shell een medeling doen aan aandeelhouders over het exacte bedrag in euro's op basis van de euro/dollar koers van 26 november. Bij een huidige wisselkoers is een dividend van $0,24 omgerekend €0,2057 dividend voor Nederlandse aandeelhouders. De ex-dividend datum is dus 11 november 2021 en het aandeel Shell is bij een koers van €20,34 goed voor 3,4% dividendrendement.

Beleggers in Shell worden toch al goed verwend dit jaar, want in september liet Shell nog weten in totaal $7 miljard extra terug te willen geven aan de aandeelhouders. Gisteren kwam Shell met kwartaalcijfers en werd naast het dividend voor het vierde kwartaal van 2021 ook nog een medeling gedaan over de extra uitkering van 7 miljard. Daarover zegt het oliebedrijf nu dat deze $7 mrd, afkomstig van de verkoop van activiteiten in de Verenigde Staten (Permian Basin) zal worden uitgekeerd in 2022 zodra de transactie is afgerond. 

Terwijl Europese olie- en gasbedrijven het dividend flink verlaagden, of nauwelijks verhoogden, zoals het Franse TotalEnergies, zijn de Amerikaanse sectorgenoten Exxon en Chevron ook in 2020 en 2021 gewoon doorgegaan met het verhogen van het dividend. Exxon kondigde deze week nog een dividendverhoging van 1% aan en Chevron is zelfs een heuse Dividend Aristocrat met een dividend dat al ten minste 25 jaar op rij elk jaar verder wordt verhoogd.

Royal Dutch Shell plc is wereldwijd actief als producent van olie en aardgas, zowel in conventionele velden als uit bronnen zoals krappe rots-, schalie- en kolenformaties. De divisies van Shell zijn Integrated Gas, Upstream, Downstream en Corporate. Shell verlaagde sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend tot de in 2020 aangekondigde dividendverlaging van 66%. Het dividend van Shell wordt vastgesteld in dollars en voor Nederlandse aandeelhouders omgerekend naar euro's.