Deze Nederlandse aandelen gaan in 2022 ex-dividend

Ex-dividend Nederland 2022
Wolters Kluwer, Vopak, JDE Peet's en Shell gaan ex-dividend in 2022

De dividendkalender voor 2022 begint steeds meer vorm te krijgen. We zetten de voorlopige ex-dividend datum voor de AEX, AMX en AScX aandelen met notering aan Euronext Amsterdam op een rijtje, inclusief dividendrendement.

Volgens de informatie van dividendnieuws.nl (en die komt uiteraard uit zeer betrouwbare bronnen) zijn er tot dusverre al vijf aandelen in Nederland waarvan we weten dat ze volgend jaar, in 2022, ex-dividend zullen gaan.

Zoals bekend betalen de meeste aandelen in Nederland slechts één of twee keer een dividend, met een absolute piek in het voorjaar. De meeste ex-dividend datums vallen dan ook in de maanden april, mei en juni. Dat jaarlijkse dividend wordt steevast bekend gemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers aan het begin van het jaar. Dat gezegd hebbende zullen we voor het grootste deel van de aandelen in Nederland nog moeten wachten tot februari voordat we weten wanneer ze ex-dividend gaan in 2022 én vooral ook natuurlijk hoeveel dividend er betaald zal worden. Deze website zal daar ook volgend jaar weer uitgebreid verslag van doen (blijf dus checken en terugkomen!).


Voor nu is er ook al een mini ex-dividend agenda voor 2022, want er is een handvol aandelen dat inmiddels al bekend heeft gemaakt wanneer het dividend volgend jaar wordt uitgekeerd. Let er wel op dat het hier vrijwel altijd gaat om bedrijven die ten minste twee keer per jaar uitkeren. Bij een halfjaarlijks dividend wordt er namelijk in de praktijk een voorschot (interim dividend) betaald in aanloop naar de jaarcijfers. Pas als die bekend zijn volgt vaak nog een slotdividend, wat in de regel hoger is dan het interim dividend.

EX-DIVIDEND AGENDA  2022 AANDELEN NEDERLAND

De onderstaande aandelen zullen in 2022 ex-dividend gaan. Voor de volledigheid hebben we ook het dividendrendement en de dividendfrequentie vermeld. 

24 januari: JDE Peet's - €0,35 interim dividend (dividendrendement 2,7%)
17 februari: Shell - onbekend kwartaaldividend (dividendrendement 3,6%)
22 april: Vopak - nog onbekend (in 2021 €1,20 per aandeel, rendement 4,0%)
25 april: Wolters Kluwer - onbekend, dividendrendement 1,4%
13 mei: Aedifica - €1,80, dividendrendement 2,5%

JDE Peet's betaalt een halfjaarlijks dividend van €0,35 bruto per aandeel. Het koffiebedrijf begon in 2021 met een eerste dividenduitkering en biedt momenteel een dividendrendement van 2,7%. De ex-dividend datum is 24 januari 2022.

Shell gaat op 17 februari 2022 weer ex-dividend voor een, in euro's omgerekend, nog onbekend bedrag. We weten allemaal dat Shell in dollars aankondigd en uitkeert in euro. Het laatste dividend was dan ook €0,2121. Afhankelijk van de dollarkoers begin volgend jaar volgt een dividend in euro's. Het dividendrendement van Shell is, wederom afhankelijk van de valuta, naar schatting zo'n 3,6% bruto.

Koninklijke Vopak zal op 22 april 2022 ex-dividend gaan voor het jaarlijkse dividend. Hoeveel dat is weten we nog niet, maar de kans op een hogere uitkering is zeer groot, want Vopak verhoogt het dividend de laatste jaren elke keer iets verder. In 2021 werd €1,10 per aandeel betaald, tegen €1,05 per aandeel Vopak in 2020. Het dividendrendement is ten minste 4% als Vopak ook in 2022 weer een verhoging doorvoert. Na de jaarcijfers begin 2022 weten we exact hoeveel het dividend volgend jaar wordt.

Ook voor Wolters Kluwer, dat halfjaarlijks dividend betaalt, weten we wel de ex-dividend datum in 2022 maar nog niet de omvang van het dividend. Eén ding weten we bijna 100% zeker en dat is dat de uitgever ook volgend jaar het dividend weer verder zal verhogen. Wolters Kluwer doet dat namelijk al ruim 10 jaar op rij en heeft het beste track record in Nederland wat betreft jaarlijkse opeenvolgende dividendverhogingen. Met andere woorden is Wolters de enige echte Nederlandse Dividend Aristocrat. Echter moet je daarvoor het dividend minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd en dat haalt ook Wolters Kluwer nog lang niet. Het dividendrendement voor het AEX-aandeel is nu 1,4% bruto. 

Tot slot staat ook het Belgische Aedifica al op de dividendagenda voor 2022, met een ex-dividend datum van 13 mei 2022. Voor het zorgvastgoedbedrijf weten we ook hoeveel er uitgekeerd gaat worden, want volgens onze bronnen betreft het een interim dividend van €1,8082 bruto per aandeel. Aedifica keert halfjaarlijks uit en biedt een geschat dividendrendement van 2,5%.

Allicht ten overvloede wijzen wij u nogmaals op de uitgebreide ex-dividend agenda op dividendnieuws.nl die de komende weken en maanden steeds voller zal worden wanneer er meer dividendaankondigingen komen van Nederlandse aandelen. Kijk dus regelmatig voor nieuwe datums, want we werken de agenda dagelijks bij als er nieuws is.