Dividendrendement aandeel ASML loopt op naar 1,3% in 2022

aandeel ASML dividendrendement
ASML heeft nu een dividend van 1,3%.
De Nederlandse semiconductorreus ASML zakt in 2022 inmiddels 40% weg op de beurs. Hierdoor loopt het dividendrendement steeds verder op en ontvangen beleggers al ruim meer dan de magische 1% met een investering in ASML.

De kaap van 1% dividendrendement voor ASML was een jaar geleden nog zeer ver weg, maar toen stond het aandeel (eind november 2021) ook nog op bijna €800. Dit jaar gaan de koersen van veel chipaandelen hard omlaag nu de markt voor halfgeleiders toch cyclischer blijkt dan eerder werd gedacht. 

Concreet voor het aandeel ASML betekent dat een daling van nu 40% in 2022 tot een koers van €424, waardoor het dividendrendement oploopt naar 1,3%, een niveau dat we jaren niet gezien hebben. Dat het dividendrendement boven 1% staat voor ASML komt natuurlijk ook door de forse dividendverhoging die ook over het jongste boekjaar 2021 is doorgevoerd. 

BEKIJK HIER DE EX-DIVIDEND KALENDER VOOR NEDERLAND

Semiconductor gigant ASML blijft strooien met ongekende dividendverhogingen. Aandeelhouders in het Nederlandse succesbedrijf kregen over boekjaar 2021 in totaal €5,50 per aandeel uitgekeerd, een verdubbeling ten opzichte van 2020. Het slotdividend ging met maar liefst 138,7% omhoog naar €3,70. En daar blijft het niet bij want ASML liet ook al doorschemeren het dividend tot 2025 verder te willen verhogen.

Het dividendrendement is nu dus 1,3%, maar als ASML net als de voorgaande jaren telkens met grote sprongen blijft verhogen loopt het dividendrendement nog veel verder op. Een dividendverhoging van 20% zet het dividendrendement al op 1,6% voor ASML bij de huidige koers van €424. Later dit jaar zal ASML meer bekend maken over het dividend voor 2022. Normaal gesproken wordt in oktober het interim dividend bekend gemaakt. ASML betaalt sinds 2019 twee keer per jaar dividend aan beleggers.

Qua dividendhistorie is ASML één van de beste Nederlandse aandelen en wat betreft dividendgroei is er geen enkel bedrijf in Amsterdam dat kan tippen aan het bedrijf uit Veldhoven, dat desondanks nog altijd niet in de buurt komt van de echte Amerikaanse Dividend Aristocrats.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.