Dividendschema aandeel ASML | vier keer per jaar ex-dividend (februari, april, augustus en november)

dividendschema aandeel ASML

Halfgeleidergigant ASML Holding, met een beurswaarde van €256 miljard het grootste Nederlandse bedrijf en één van de grootste aandelen in Europa, betaalt sinds 2022 een kwartaaldividend, wat betekent dat aandeelhouders vier keer per jaar een uitkering krijgen. Dat gebeurt doorgaans in de maanden februari, april, augustus en november.

ASML, dat vanaf thuisbasis Veldhoven in Brabant geavanceerde lithografiemachines die essentieel zijn voor de fabricage van microchips ontwerpt en produceert, is al jarenlang één van de best presterende dividend aandelen in Nederland.

Wat ASML helemaal uniek maakt is dat het de dividendfrequentie steeds verder verbeterde de afgelopen jaren. Tot 2019 werd er (over boekjaar 2018) steevast slechts één keer per jaar een dividend betaald, wat de meeste Europese bedrijf nog steeds doen. ASML stapte in 2019 over op een halfjaarlijks dividend met een eerst interim dividend van €1,05 bruto per aandeel dat werd betaald aan beleggers op 15 november 2019.

In 2022 werd de volgende stap gezet door ASML dat overschakelde naar een kwartaaldividend, ofwel vier uitkeringen per jaar. Op 22 juli 2022 ging het aandeel voor het eerst ex-dividend voor €1,37 per aandeel. Dit dividend werd afgelopen kwartaal flink verhoogd naar €1,69 per aandeel, wat een groei van 23,4% is.

Op 28 april 2023 noteerde ASML voor het eerst ex-dividend voor dit hogere kwartaaldividend. Ook de komende kwartalen zal ASML normaliter dit dividend van €1,69 bruto per aandeel betalen aan aandeelhouders. Belangrijk daarbij zijn de ex-dividend datums; dividendnieuws.nl verwacht dat ASML begin augustus, begin november en begin februari 2024 weer ex-dividend zal gaan. Zodra er nieuws bekend is wordt dat verwerkt in de dividendagenda. Eerder liet ASML al weten het dividend tot ten minste 2025 verder te willen blijven verhogen.

dividendhistorie aandeel ASML
Over 2022 betaalde ASML in totaal €5,80 dividend
(klik op tabel voor grotere versie)

Bij een huidige beurskoers van €642 is het dividendrendement voor het aandeel ASML 0,9% bruto. Dat lijkt weinig, maar vergeet niet dat dit dividend elk jaar flink werd verhoogd de laatste jaren, waardoor het dividendrendement steeds verder oploopt. Echter stijgt de beurskoers van ASML ook bijna elk jaar heel hard, waardoor het dividendrendement laag blijft. 

Op jaarbasis betaalt ASML, dat een ijzersterke dividendhistorie heeft, volgens onze calculaties nu naar schatting in totaal €2,28 miljard aan dividend, wat het semiconductorbedrijf gelijk één van de allergrootste dividendbetalers in Nederland en ook Europa maakt. 

Naast ASML zijn er in Nederland nog een handvol andere aandelen die vier keer per jaar dividend uitkeren, waaronder Aperam, Shell en Unilever. In heel Europa zijn er inmiddels meer dan 100 'kwartaalbetalers'. In de Verenigde Staten betaalt bijna elk beursgenoteerd bedrijf vier keer per jaar dividend.