ASML gaat vier keer per jaar dividend betalen in 2022

asml dividend per kwartaal

Het Nederlandse semiconductorbedrijf ASML heeft op 20 juli 2022 bekend gemaakt te willen starten met een kwartaaldividend. Tot dusverre betaalde ASML twee keer per jaar een dividend en dat wordt dus vier keer per jaar. In augustus 2022 ontvangen aandeelhouders het eerste dividend van €1,37 per aandeel.

Kort geleden wist dividendnieuws.nl nog te melden dat het dividendrendement van ASML steeds verder opliep door de flink gedaalde beurskoers. Sindsdien herstelde het aandeel flink en vandaag, op 20 juli 2022, komt ASML met cijfers over het tweede kwartaal en nieuws ten aanzien van het dividend.

DIVIDENDBELEID ASML HERZIEN

ASML is voornemens over te stappen op een kwartaaldividend, zo lezen we in het persbericht vandaag, waarin ASML meldt (in het engels) dat het dividendbeleid is herzien zodat ASML vanaf heden elk kwartaal dividend kan uitkeren in plaats van twee keer (interim dividend en slotdividend). ASML meldt in het persbericht dat als eerst een (kwartaal) dividend van €1,37 betaald zal worden in augustus. De betaaldatum is 12 augustus 2022.

Volgens ASML is de aanzienlijke groei van het totale dividend de laatste jaren de reden voor de draai naar uitkeringen per kwartaal. Op jaarbasis betaalt ASML ruim 2 miljard euro dividend waarmee het bedrijf uit Veldhoven één van de grootste dividendbetalers in Europa is. Naast veel dividend koopt ASML ook eigen aandelen in; in het tweede kwartaal werd voor €1,2 miljard aan eigen aandelen gekocht.

LEES OOK: De aandelen in Nederland die per kwartaal dividend betalen

Het eerste kwartaaldividend van €1,37 per aandeel van ASML is een vierde van het totale dividend dat over 2021 werd uitgekeerd. ASML betaalde namelijk €5,50 over het jongste boekjaar. De kans is zeer groot dat het kwartaaldividend jaarlijks flink verder verhoogd zal worden door ASML, dat over een ijzersterke dividendhistorie beschikt met ruim 10 jaar op rij elk jaar een dividendverhoging van minstens 10%. Over 2021 werd het dividend zelfs verdubbeld. Het dividendrendement voor het aandeel ASML is momenteel 1,1% bij een beurskoers van €480. Bekijk hier de dividendpagina van ASML.

DIVIDEND AANDEEL ASML PER BOEKJAAR

  • 2021: €5,50 per aandeel (+100%)
  • 2020: €2,75 per aandeel (+14,6%)
  • 2019: €2,40 per aandeel (+14,3%)
  • 2018: €2,10 per aandeel (+50%)
  • 2017: €1,40 per aandeel (+16,7%)

De jongste kwartaalcijfers werden in eerste instantie slecht ontvangen door beleggers. ASML boekte beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal maar was voorzichtig met een outlook die uitgaat van 10% omzetgroei in 2022 tegen de eerdere prognose van 20%, wat volgens analisten teleurstellend is.

Qua dividendhistorie is ASML één van de beste Nederlandse aandelen en wat betreft dividendgroei is er geen enkel bedrijf in Amsterdam dat kan tippen aan het bedrijf uit Veldhoven, dat desondanks nog altijd niet in de buurt komt van de echte Amerikaanse Dividend Aristocrats.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.