Ex-dividend overzicht aandelen Nederland 2020

Aandelen NL ex dividend 2020
Veel Nederlandse aandelen noteren de komende periode ex-dividend. Inmiddels zijn er al veel dividenduitkering aangekondigd voor 2020. Wij zetten op een rijtje welke bedrijven binnenkort dividend gaan betalen, wat het rendement is en hoe vaak er wordt betaald.Momenteel regent het jaarcijfers die vaak ook samen gaan met de aankondiging van het dividend dat een aandeel over het afgelopen boekjaar, in dit geval 2019, wil gaan uitkeren. Wij doen hier dagelijks verslag van de nieuwste aankondigingen en inmiddels zijn dat er al flink wat.

Zo weten we bijvoorbeeld al van grote Nederlandse aandelen als Randstad, ASML, Ahold, Heineken, Aegon en NN Group wanneer ze in 2020 ex-dividend gaan en hoeveel aandeelhouders uitgekeerd zullen krijgen.

In het onderstaande (voorlopige!) ex-dividend overzicht voor Nederland treft u naast de ex-dividend datum ook het rendement dat het desbetreffende aandeel tot dusverre in 2020 heeft behaald (YTD rendement) en het verwachte dividendrendement. Let er wel op dat het dividendrendement altijd een indicatie is van het vorig jaar betaalde dividend in combinatie met de laatste aankondiging. Daardoor is er in veel gevallen sprake van een percentage gebaseerd op oude informatie. Immers weten we van aandelen die twee keer per jaar betalen nog niet hoeveel er later dit jaar wordt uitgekeerd. Het is dan ook puur indicatief. Zo betaalt Wereldhave eerst nog het 'oude' dividend van €0,63 en zal er pas later in 2020 worden overgegaan op de flink lagere uitkering van €0,44. Het dividendrendement zakt dan direct ook een stuk. 

In de laatste kolom tonen we de dividendfrequentie, ofwel, hoe vaak er per jaar een dividend wordt uitgekeerd. De meeste Nederlandse bedrijven betalen één of twee keer per jaar dividend. Soms is er ook een kwartaaldividend.

Hieronder het overzicht van alle Nederlandse aandelen die per 14 februari met nieuws over hun dividend zijn gekomen en dus later in 2020 ex-dividend zullen gaan.Aandelen NL ex-dividend 2020
Na Unilever is Randstad één van de eerste AEX-aandelen die ex-dividend noteert in 2020 (bron: dividendnieuws.nl)


Het hoogste dividendrendement ontvangen beleggers momenteel met vastgoedaandelen en aandelen van banken en verzekeraars. Let er wel op dat veel van deze bedrijven hun dividend reeds hebben verlaagd of mogelijk zullen gaan verlagen. Zo kondigde ABN Amro vorige week een lager dividend aan en was ook vastgoedfonds Wereldhave één van de aandelen die het dividend in 2020 fors zal gaan verlagen.