Kwartaaldividend in Nederland | Deze aandelen gaan nog ex-dividend

Kwartaaldividenden in NEderland
Shell betaalt per kwartaal en stelt het dividend vast in dollars

Maar weinig beursgenoteerde bedrijven in Europa betalen elk kwartaal een dividend. In Nederland zijn dat onder meer Aperam, Unilever en Shell.

Met nog iets meer dan twee maanden te gaan in 2021 moeten deze drie kwartaalbetalers nog ex-dividend gaan. Wij zetten alles op een rijtje; Unilever gaat op 4 november als eerste ex-dividend.
De dividendkalender op dividendnieuws.nl is vooral in de maanden april, mei en juni zeer goed gevuld als alle jaarlijkse betalers in Nederland ex-dividend noteren. Dan is er ook nog een tweede categorie beursgenoteerde bedrijven die twee keer per jaar betalen, met vaak een tweede uitkering na de zomer.

Een derde, zeer zeldzame categorie zijn de aandelen die vier keer per jaar dividend uitkeren. Onder meer Unilever, Shell en Aperam betalen een kwartaaldividend. Toevallig moeten deze drie aandelen allemaal begin november nog ex-dividend noteren. Hieronder hebben we deze datums op een rijtje gezet.

KWARTAALDIVIDEND IN NEDERLAND (Q4 2021)
  • Unilever (ex-dividend op 4 november 2021)
  • Royal Dutch Shell (ex-dividend op 11 november 2021)
  • Aperam (ex-dividend op 12 november 2021 voor €0,4375)
Voor zowel Unilever als Shell is nog niet bekend hoeveel aandeelhouders in euro's gaan ontvangen. Beide bedrijven hebben hun hoofdzetel in Londen en/of stellen het dividend in een andere valuta vast, waardoor pas later bekend is hoeveel beleggers in Nederland daadwerkelijk gaan krijgen.

LEES OOK: Nederlandse aandelen die elk jaar het dividend verhogen

Zo betaalt Shell in euro's, maar wordt het dividend altijd aangekondigd in dollars. Qua dividendrendement biedt Unilever, dat het slecht doet in Amsterdam dit jaar, mede vanwege de stijgende grondstofprijzen, momenteel een yield van 3,9%. Aperam, juist een grote uitblinker dankzij de gestegen prijs voor onder meer staal, geeft nog een dividendrendement van 3,6%, en Shell tot slot geeft een dividend van 3%. Zoals bekend verlaagde Shell het dividend vorig jaar. Unilever en Aperam keren al jaren een stabiel tot hoger dividend uit.

Update 20 oktober 2021: Vandaag is ook bekend geworden dat ASML nog een interim dividend van €1,80 bruto per aandeel betaalt met ex-dividend datum 2 november 2021.