De beste en slechtste dividend aandelen in 2021

de beste en slechtste dividendaandelen 2021

Welke aandelen met notering aan Euronext Amsterdam deden het goed en welke aandelen deden het slecht in 2021? We bekijken de grootste stijgers en dalers onder de dividendaandelen. Uitblinkers zijn onder meer ASMI, IMCD en ASML. Vopak en JDE Peet's zijn grote dalers dit jaar. 

Het jaar zit er al weer bijna op en dat geeft een mooie gelegenheid om te kijken naar de beste en slechtste aandelen in 2021, met uiteraard een focus op de dividendbetalers in Nederland.

Hieronder staan de 5 beste aandelen met notering aan Euronext Amsterdam die dit jaar ook een dividend uitkeerden aan beleggers. Tussen haakjes staat het dividendrendement gebaseerd op de slotkoersen van woensdag 29 december 2021.

TOP-5 GROOTSTE STIJGERS DIVIDENDAANDELEN 2021

De halfgeleideraandelen deden het uitstekend in 2021, wat een logisch gevolg is van de alsmaar groeiende vraag naar chips wereldwijd. Door de tekorten binnen de sector liepen de koersen hard op. In steeds meer producten zitten semiconductors en alle bedrijven actief in deze hoek profiteren op de beurs. Bovendien zijn de vooruitzichten voor veel aandelen heel goed. ASML liet in september weten het dividend tot 2025 verder te willen verhogen.
  1. ASM International +118,5% (dividendrendement 0,5%)
  2. IMCD +90.3% (dividendrendement 0,5%)
  3. ASML +77.9% (dividendrendement 0,5%)
  4. Holland Colours +75.2% (dividendrendement 5,6%)
  5. ING Groep +69,1% (dividendrendement 3,8%)
Wat opvalt als we naar deze uitblinkers in Nederland kijken in 2021 is dat de dividendrendementen vaak zeer laag zijn. Dat is logisch, want als de beurskoers stijgt daalt het dividendrendement, tenzij het dividend net zo hard stijgt als de koers. Dat laatste is niet realistisch natuurlijk, zeker niet voor aandelen als ASMI en ASML die het dividend elk jaar flink verhogen, maar niet jaarlijks kunnen verdubbelen. Als de beurskoersen weer dalen zal het dividendrendement automatisch weer stijgen. IMCD verhoogde het dividend in 2021 bijvoorbeeld met 'slechts' 13%.

TOP-5 GROOTSTE DALERS AANDELEN NEDERLAND IN 2021

Een blik op de verliezers in 2021 toont dat vooral de aandelen die geen dividend uitkeren het zeer slecht doen. De grootste daler Amsterdam op de beurs is Just Eat Takeaway.com met een min van 49,1% dit jaar. Het in thuisbezorgen van maaltijden gespecialiseerde bedrijf betaalt geen dividend. Het slechtste 'dividendaandeel' in Nederland dit jaar is Vopak, dat ruim een kwart van zijn waarde verliest. We weten van het tankopslagbedrijf de ex-dividend datum voor 2022 al.
  1. Vopak -26,5% (dividendrendement 3,9%)
  2. Sif Holding -26,4% (dividendrendement 1,0%)
  3. JDE Peets -26,1% (dividendrendement 2,6%)
  4. Philips -24,2% (dividendrendement 2,6%)
  5. ForFarmers -21,8% (dividendrendement 7,3%)
Wat opvalt is natuurlijk dat de dividendrendement van de slechtste aandelen dit jaar een stuk hoger zijn. Ook dat is logisch omdat de beurskoers daalt, wat een hoger dividendrendement geeft, mits het dividend flink wordt verlaagd. Dat is bij de meeste aandelen hierboven helemaal niet het geval. Sterker nog zijn Vopak en Philips aandelen met een uitstekende dividendgeschiedenis. Sif, JDE Peets en ForFarmers zijn allemaal pas net begonnen met het uitkeren van dividend.