Overzicht dividend van alle AEX aandelen 2021/2022

AEX aandelen dividend 2021

Welke AEX-aandelen verhoogden het dividend het meest de laatste jaren en welke aandelen in Amsterdam bieden het hoogste dividendrendement? Bekijk het complete dividendoverzicht voor de AEX index, inclusief alle ex-dividend datums.

Het beursjaar 2021 zit er weer bijna op en geen enkel aandeel met notering aan Euronext Amsterdam zal nog ex-dividend noteren. Dat geeft dividendnieuws.nl een mooie gelegenheid om het jaar 2021 in kaart te brengen met alle dividenden voor de AEX-aandelen. In de onderstaande tabel hebben wij de dividendrendementen, ex-dividend datums en gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar voor alle AEX-aandelen op een rijtje gezet.

Aandelen AEX dividend 2021
ASML, BESI en ASMI scoren goed qua dividendgroei (klik voor grotere afbeelding)

De tabel toont de AEX-aandelen met achtereenvolgens het geschatte, of laatst uitgekeerde, dividend op jaarbasis, het dividendrendement (ook een schatting), de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar en de laatste óf eerstvolgende ex-dividend datum van het aandeel. Let er goed op dat het hierbij om taxaties en inschattingen gaat op basis van veelal historische dividenden. Een garantie voor 2022 is er dan ook niet, ofwel, een dividend kan altijd geschrapt of verlaagd worden volgend jaar. 

STERKSTE DIVIDENDGROEI AEX VOOR CHIP AANDELEN

Het bovenstaande overzicht (per 17 december) laat mooi zijn dat de halfgeleideraandelen in de AEX uitblinken wat betreft dividendgroei. Zo steeg het dividend van ASML gemiddeld met ruim 21% over de laatste vijf jaar, en gooien ook sectorgenoten ASMI en BESI hier hoge ogen met een sterke dividendgroei. ASML liet in september nog weten het dividend tot 2025 verder te willen verhogen.

HOOGSTE DIVIDENDRENDEMENT AEX VOOR SIGNIFY

Het hoogste dividendrendement krijgen aandeelhouders Signify, met naar schatting ruim 7%. Signify ging in mei ex-dividend voor €1,40 per aandeel en betaalde daarbij ook een dividend van €1,35 wat tijdens corona uiteindelijk werd geannuleerd. 

Andere aandelen in de AEX met een bovengemiddeld hoog dividendrendement zijn verzekeraar NN Group, uitzender Randstad en telecombedrijf KPN (zie ook hieronder). Ook verzekeraar ASR, die tot vrijdag in de AEX zat, geeft een hoog dividendrendement en wil het dividend de komende jaren bovendien verder verhogen (zie onderaan dit artikel).

DIVIDEND OMLAAG EN GEEN DIVIDEND BINNEN AEX

In tegenstelling tot de chipaandelen zien we ook een aantal AEX-aandelen die het dividend de laatste vijf jaar gemiddeld zagen dalen. Natuurlijk is er Shell, dat na de gigantische dividendverlaging in 2020 gemiddeld genomen -20% dividendgroei per jaar laat zijn over de laatste vijf jaar. 

Ook beleggers in de aandelen Heineken en Aegon zagen het dividend de laatste jaren per saldo krimpen als we het gemiddelde nemen over vijf jaar. Aegon verlaagde het dividend in 2021 voor het tweede jaar op rij. Het overzicht laat ook KPN met rode cijfers zien op basis van 5-jaars gemiddelde dividendgroei. Dat komt omdat het telecombedrijf tussendoor speciale dividenden betaalde, wat het dividend de laatste jaren lager doet uitkomen dan enkele jaren terug. Het reguliere dividend van KPN groeit wel gewoon elk jaar, want in 2021 ging het dividend van KPN met 4% omhoog, goed voor het zesde opeenvolgende jaar van dividendverhogingen. KPN biedt dan ook een hoog en groeiend dividend.

LEES OOK: Aandelen BEL 20 met hoog dividendrendement

Een aantal aandelen in de AEX betaalt geen dividend, waaronder ook Unibail-Rodamco. Het vastgoedaandeel schrapte het dividend door corona en betaalde in maart 2020 vooralsnog het allerlaatste dividend. Tot 2023 zullen beleggers in Unibail geen dividend krijgen, zo werd eerder bekend gemaakt. Ook techaandelen Adyen en Just Eat Takeaway betalen geen dividend, wat overigens gebruikelijk is voor snelle groeiers uit deze sector. 

AEX WIJZIGINGEN DECEMBER 2021

Per vandaag, 20 december, is de samenstelling van de AEX-index gewijzigd, want ASR verdwijnt uit de AEX en wordt vervangen door nieuwkomer Universal Music Group. Verzekeraar ASR doet een stapje terug en komt in de AMX-index. Binnenkort zullen we ook de AMX dividenden nader bekijken.

Van ASR weten we dat er veel dividend wordt uitgekeerd. Bovendien biedt de verzekeraar een hoog dividendrendement en zal het dividend over boekjaar 2021 met zeker 18% worden verhoogd. 

Universal Music heeft pas sinds september 2021 een beursnotering, maar betaalde inmiddels al wel een allereerste dividend. Op 25 oktober 2021 ging Univeral ex-dividend voor €0,20 bruto per aandeel, wat een dividendrendement van 0,8% geeft bij een koers van €24,86. Als er ook een slotdividend van 20 cent volgt in 2022 zal het dividendrendement uitkomen op 1,6%.