ASML kondigt tweede kwartaaldividend van €1,37 voor 2022 aan

aandeel ASML kwartaaldividend 2022
Op 14 november 2022 zal ASML weer een kwartaaldividend van €1,37 per aandeel betalen.

ASML Holding
kwam op 19 oktober met sterke resultaten over het derde kwartaal, die door beleggers met ruim 5% koerswinst worden beloond. Het kwartaaldividend blijft €1,37 per aandeel en zal volgend maand worden betaald aan aandeelhouders. De ex-dividend datum is 3 november 2022.

Het aandeel ASML was de voorbije weken een groter daler in Amsterdam, wat geheel in lijn is met de halfgeleidersector wereldwijd. Economische onzekerheid en problemen in China, waar veel producenten van halfgeleiders en machines voor het maken van chips, zoals ASML, geen of minder zaken meer mogen doen door Amerikaanse sancties, raakt veel aandelen hard. 

Toch boekte ASML in het derde kwartaal van 2022 zeer sterke resultaten en bereikte bovendien het aantal nieuwe boekingen (orders) een record. In het derde kwartaal realiseerde ASML een winst van €1,7 miljard bij een omzet van €5,8 miljard, terwijl analisten gemiddeld rekenden met €1,42 miljard winst en €5,41 miljard omzet. Volgens ASML is de impact van de Amerikaanse sancties voor China niet groot omdat het bedrijf blijft profiteren naar de sterke brede vraag naar de miljoenen kostende machines van het Nederlandse bedrijf.

DIVIDEND AANDEEL ASML PER BOEKJAAR

  • 2021: €5,50 per aandeel (+100%)
  • 2020: €2,75 per aandeel (+14,6%)
  • 2019: €2,40 per aandeel (+14,3%)
  • 2018: €2,10 per aandeel (+50%)
  • 2017: €1,40 per aandeel (+16,7%)

Dan het dividend, want ASML zal voor de tweede keer een kwartaal dividend van €1,37 bruto per aandeel uitkeren in het vierde kwartaal van 2022. Deze zomer stapte ASML over van een halfjaarlijks naar een kwartaal dividend, wat vastgesteld werd op €1,37 per aandeel. Aandeelhouders krijgen medio november een tweede keer dit dividend uitgekeerd (de ex-dividend datum is 3 november 2022). In het persbericht van vandaag noemt ASML 14 november 2022 als betaaldatum voor het volgende dividend. Op 4 augustus ging ASML voor het eerst ex-dividend voor het kwartaaldividend van €1,37.

Op 11 november houdt ASML zijn Investor Day waarbij er aandacht is voor de lange termijn strategie van het bedrijf. Ook zal ASML dan met een update komen over de beloning van beleggers in de vorm van aandeleninkoop en dividend. Bij een beurskoers van €427 is het dividendrendement van het aandeel ASML momenteel 1,5%. Eerder gaf ASML al aan het dividend de komende jaren verder te willen blijven verhogen.

Qua dividendhistorie is ASML één van de beste Nederlandse aandelen en wat betreft dividendgroei is er geen enkel bedrijf in Amsterdam dat kan tippen aan het bedrijf uit Veldhoven, dat desondanks nog altijd niet in de buurt komt van de echte Amerikaanse Dividend Aristocrats.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf en in 2022 stapte ASML over op een kwartaaldividend.